Thursday, March 26, 2015

Cara Membuat Visa Jepang

No comments:
Hai semua....

Saya mau berbagi pengalaman saat membuat visa ke Jepang supaya suatu hari nanti saya bisa baca post ini lagi dan terus ingat setiap detail perjalanan saya ke Jepang.

Sebelum membuat visa, saya banyak cari tahu di internet mengenai prosedur dan cerita para pengejar visa Jepang. Walaupun banyak orang yang menganggap bahwa membuat visa Jepang itu sulit, namun tak sedikit pula yang sudah beranggapan bahwa membuat visa Jepang sesungguhnya tidak serumit itu. Disini saya akan menuliskan pengalaman saya, semoga cukup membantu memberikan gambaran bagi pengejar visa Jepang lainnya.

Untuk persyaratan membuat visa, seperti dokumen apa yang harus dibawa, biayanya berapa dan detail lainnya bisa langsung cek ke website Kedutaan Besar Jepang di Jakarta.

Berkas untuk pengajuan Visa
Catatan: Saya apply visa untuk tujuan wisata dengan biaya sendiri, dan single entry.
Mengutip pada website Kedutaan Besar Jepang, dokumen yang perlu dibawa saat pengajuan visa adalah:
1.Paspor.
2. Formulir permohonan visa. [download (PDF)] dan Pasfoto terbaru (ukuran 4,5 X 4,5 cm, diambil 6 bulan terakhir dan tanpa latar, bukan hasil editing, dan jelas/tidak buram)
3. Foto kopi KTP (Surat Keterangan Domisili)
4. Fotokopi Kartu Mahasiswa atau Surat Keterangan Belajar (hanya bila masih mahasiswa)
5. Bukti pemesanan tiket (dokumen yang dapat membuktikan tanggal masuk-keluar Jepang)
6. Jadwal Perjalanan [ download (DOC)] (semua kegiatan sejak masuk hingga keluar Jepang)
7. Fotokopi dokumen yang bisa menunjukkan hubungan dengan pemohon, seperti kartu keluarga, akta lahir, dlsb. (Bila pemohon lebih dari satu)
8. Dokumen yang berkenaan dengan biaya perjalanan:
Bila pihak Pemohon yang bertanggung jawab atas biaya
* Fotokopi bukti keuangan, seperti rekening Koran atau buku tabungan 3 bulan terakhir (bila penanggung jawab biaya bukan pemohon seperti ayah/ibu, maka harus melampirkan dokumen yang dapat membuktikan hubungan dengan penanggung jawab biaya).

Keterangan tambahan dari saya:
1. Paspor: Teman saya yang ingin apply visa bersama saya paspornya akan expired 7 bulan lagi. Artinya, pada saat kami sampai di Jepang nanti, paspornya akan expired dalam waktu 6 bulan 10 hari. Hal ini awalnya membuat kami khawatir maka saya melakukan double check dengan pihak Kedutaan Jepang dan Imigrasi Indonesia dan Imigrasi Jepang. Saat telepon ke bagian Visa, beliau menyatakan bahwa dari segi visa bisa-bisa saja dikeluarkan dan tidak ada batasan jika paspor akan berakhir kurang dari 6 bulan. Namun beliau menyarankan saya untuk memastikan ke pihak imigrasi, karena nanti yang menentukan bisa masuk Jepang atau tidak kan pihak imigrasi (bener juga sih). Karena teman saya ini orang yurisdiksi Medan, dia menggunakan jasa travel agent. Dan orang travel agent ini menyatakan bahwa untuk ke Jepang, passport expirednya harus diatas 7 bulan dan travel agent ini awalnya tidak mau urusin pengajuan visa teman saya karena masalah passport expiry date ini. Setelah teman saya meyakinkan kalo dia tidak apa-apa dengan segala resiko yang ada, akhirnya travel agent ini mau mengurusi, dengan mewanti-wanti bahwa pihak agent tidak bertanggung jawab dengan kemungkinan ditolak masuk Jepang di imigrasi nanti dan bahwa pihak travel agent sudah mengingatkan sebelumnya.

Lalu saya telepon ke Departemen Imigrasi di Jakarta, berpuluh-puluh kali telepon di berbagai jam kerja, ke berbagai nomor yang ada di website nggak diangkat. Saya langsung email deh ke imigrasi di Jepang mengenai apakah masuk Jepang passport expiry date-nya harus di atas 7 bulan? Karena kebanyakan negara kan 6 bulan saja, teman saya malah masih 6 bulan 10 hari nantinya. Setelah sekitar 3 hari email saya dibalas seperti ini yang sangat membuat saya dan teman saya tenang. Berdasarkan email ini, malahan tidak ada ketentuan berapa lama lagi passportnya expired. Yang penting masih berlaku saat pengunjung sampai dan meninggalkan Jepang.



2. Formulir permohonan visa: Untuk foto, saya memutuskan foto di Fuji film karena takut kalo foto sendiri hasilnya tidak sesuai kriteria. Untuk form boleh diketik, boleh ditulis tangan huruf kapital. Contoh pengisian dapat dilihat di gambar dibawah ini. Sumber: Internet. I do not own the pictures.
Foto ukuran 4,5 x 4,5 cm ditempel.
Bagian 'name and addresses of hotels or persons with whom applicant intends to stay' di halaman pertama bawah, cukup diisi salah satu nama hotel/tempat menginap yang sudah Anda book. Tidak perlu semua hotel yang akan ditempati selama di Jepang. 



Poin 3-7 cukup jelas. Sebagai tambahan, saya tambahkan copian kartu keluarga dan akta lahir.

8. Lampiran bukti keuangan: Pastinya banyak dari kita yang tidak secara rutin print buku tabungan, sedangkan untuk rekening koran dibutuhkan waktu tiga hari, cukup lama untuk saya yang sedang buru-buru ini. Akhirnya saya pakai print screen dari klikbca saya, di printscreen satu persatu hingga kelihatan ending balance per month. Karena saya apply bulan Maret, saya ambil print screen dari bulan Januari, jadi totalnya 2,5 bulan laporan keuangan. Agar terbukti keaslian laporan keuangan saya, saya pergi ke customer service BCA untuk minta agar distempel BCA di setiap lembarnya.
Dan untuk nominal di rekening, harusnya jumlahnya terlihat cukup untuk membayar kebutuhan Anda selama berada di Jepang.


Hari Pengajuan Visa
Waktu itu hari Kamis, 19 Maret 2015 saya sampai di depan Kedutaan Besar Jepang tepat pukul 08:30 pagi disaat pintu baru dibuka. Sudah banyak pengejar Visa yang antre.
1. Ada beberapa pintu yang harus dilewati sebelum akhirnya masuk ke ruangan penyerahan berkas dan paspor.
2. Begitu masuk setelah pintu ke-4, saya akhirnya mengambil nomor antrian. Dan tebak, pada pukul 08:35 nomor antrian saya sudah ke 30. Kebayang kan kalo datengnya lebih siang lagi?
3. Ada dua mesin untuk ambil nomor tiket. yaitu mesin A untuk Visa dan mesin B untuk passport and certificate. Biar saya jelaskan secara singkat bahwa untuk orang Indonesia yang ingin mengajukan visa maka tekan tombol di mesin A
4. Khusus loket untuk Visa (bagi mesin A), ada tiga loket dan satu diantaranya khusus untuk travel agent, jadi kita sebagai pelamar yang mengajukan sendiri tersisa dua loket.
5. Memang saat itu saya sempat sedikit merasa 'malas' karena harus mengantri sebanyak 30 orang, nggak bisa menghindari juga membayangkan harus selama apa saya menunggu. TAPI, setelah saya melalui ini semua, saya bisa katakan kalau menunggunya tidak selama itu. 30 orang bisa diselesaikan kurang dari satu jam walaupun loketnya hanya 2.
6. Saat penyerahan berkas, saya agak deg-degan takut berkasnya ada yang kurang. Apalagi untuk bukti booking hotel pakai atas nama teman saya, dan nggak ada nama saya sama sekali disana, juga untuk rekening, saya takut kurang formal. Untuk detail mengenai berkas/dokumen untuk pengajuan visa, baca di atas ya.
7. Penyerahan berkas di loket rasanya hanya 5 menit. Nanti kita diminta untuk mengisi tanda terima (sudah 2 rangkap, dimana 1 rangkap kita pegang untuk mengambil visa nantinya, dan 1 rangkap lagi dipegang pihak pengurus visa).
8. Officer yang menjaga loket memberikan estimasi tanggal kita bisa mengambil paspor kita lagi, yaitu sekitar 4 hari kerja. Kalau saya diberitahu untuk kembali hari Selasa, 24 Maret 2015.

Hari Pengambilan Visa
Saya kembali ke Kedutaan Jepang hari Rabu, 25 Maret 2015. Saya mengambilnya setelah lima hari kerja (diluar Sabtu -Minggu pastinya) karena sebelumnya khawatir kalau ambil saat 4 hari kerja visanya belum selesai diproses :P
1. Saya sampai jam 14:20
2. Saya ambil nomor antrian di mesin A lagi. Sempet bingung untuk ambil paspor (dan visa) nomor antriannya dari mesin A atau B (karena di mesin B ada tulisan untuk passport and certificate hahaha). Akhirnya karena orang yang saya tanya saat itu tidak tau juga, saya ambil dua-duanya dan ternyata yang benar adalah ambilnya dari mesin A.
3. Saat lihat, nomor antrian saya saat itu A264 dimana saat itu nomor di loket masih 204. Ya ampun nunggu 60 orang... Tapi tenang... jauh dari perkiraan saya, ternyata cuma butuh 1 jam untuk menunggu hingga giliran saya dipanggil.
4. Siapkan uang pas dan harus uang cash. Saat itu, ada 1 wanita yang tiba-tiba berbicara ke semua orang yang menunggu nomornya tiba, meminjam uang cash untuk dua buah visa (sekitar 750ribu untuk dua orang, mungkin wanita itu apply untuk multiple entry). Wanita itu terlihat sangat panik dan ingin menangis. Namun banyak yang tidak membawa uang cash sebanyak itu, apalagi kita perlu membayar untuk visa kita juga. Beruntung, sepertinya ada orang dari travel agent yang membawa uang dan meminjamkan ke wanita itu. Poin pentingnya sekali lagi, jangan lupa bawa uang cash daripada harus balik lagi nantinya dan antri lagi, atau cari pinjaman di tempat seperti wanita tadi.
5. Akhirnya jam 15:20 tibalah waktu saya maju ke loket. Oh thank God saya akhirnya mendapatkan visa tertempel di paspor saya :) senangnya...

Cara ke Kedutaan Besar Jepang
Letaknya di samping The Plaza - Plaza Indonesia.
Naik Transjakarta: Dari Harmoni ambil jurusan blok M. Turun di Halte Tosari, dari sana lanjut taksi (namun argonya gak akan berganti karena dekat), atau naik kopaja 19, atau kalau punya banyak waktu bisa jalan kaki sekitar 10 menit.

Naik Mobil dan Taksi: Saya rasa ini mudah karena bisa liat Waze atau Google Maps :)


Akhirnya, saya sudah lega karena visa Jepangs saya keluar juga :)
Nantikan laporan perjalanan saya di Jepang di blog ini.


Kesimpulan:
1. Saat apply visa, datanglah on-time yaitu mulai 08:30-12:00.
2. Ambil nomor antrian saat penyerahan dokumen untuk apply visa dan saat ambil visa dan paspor adalah mesin tiket A. Mesin B untuk orang Jepang.
3. Antrian untuk visa tidak selama itu walaupun nomor antriannya panjaaanngg
4. Diwajibkan bawa uang cash dan lebih baik uang pas saat pengambilan paspor. Visa dapat dan tidak dapat tetap bayar sesuai harga yang telah ditentukan.
5. Kalau dokumen telah memenuhi syarat, tenang aja, visa pasti dapat :)

Thanks for reading, I hope this post can help.




Follow my blog if you like it Follow my blog with Bloglovin

Tuesday, March 24, 2015

Laneige Collections and Review

No comments:
As you may see in my most-seen post about Laneige Moisture Care Miniature Set Review, I am a HUGE fan of Laneige. It's like finally I found an answer to my skin problem.

Ever since I tried the Moisture Care Miniature Set, I finally eager to buy and use more product such as the Power Essential Skin Refiner (The BEST!!!), Water Bank Gel Cream, Water Bank Eye Cream, Raspberry Yogurt, Water Bank Essence, Water Bank Moisturizer. And so far all of this products have been my re-purchase products.

If you have any question regarding this product or the effect to my sensitive skin, feel free to drop question in the comment :)



My new purchase: LANEIGE Water Bank Eye Gel Cream.
Will post a review about this product later :)


Follow my blog with Bloglovin

Tuesday, March 10, 2015

Visit Banyuwangi

3 comments:
Banyuwangi: located at the easternmost end of the Indonesian island of Java. It serves as a port between Java and the island of Bali. It is surrounded by mountains and forests to the west; by sea to the east and south. Banyuwangi is separated by Strait of Bali from Bali.
(from Wikipedia)

Last December 2014, I went to Banyuwangi. It was a random and sudden plan as I and my friends were thinking about spending Christmas just not at home. It took only two day before the day that we decided to go to Banyuwangi. See, how random we were? Haha.
So in two days, we all managed to book the tour to Banyuwangi (knew it via backpackerindonesia.com and this link) and the airplane ticket to Surabaya.

Short story, I got the return plane ticket for around 1.7 million IDR and the tour itself was 850k IDR included food and transportation. That was a good deal hence we took it soon we knew it.

We departed to Surabaya (Juanda Airport) on 25 December 2015 night, and the tour guy picked us up in a mini bus where we met the other tour participants. After he picked us at the airport, we went to pick up the other participants at bus station. Next, he drove us to Banyuwangi, which took 8 hours from Surabaya. We spent the night sleeping at the mini bus.

The next early morning, we arrived at Banyuwangi! Hurray!!! And finally our trip begun...

Overall trip: 8/10.
Even though we spent like 2 nights in total in the mini bus, but i tell you that it's worth it. the journey, the price, the place and facilities that we got from www.yukbanyuwangi.com was amazing. When i was there, there were quite many foreigners come (when i was in Menjangan Island) because the sport for snorkeling was still pristine. I gotta say that I love Menjangan Island for snorkeling than Tanjung Benoa, Bali :D

Day 1: Teluk Ijo/Green Bay

By walking, we must go through Stone Beach to reach the Green Bay.
I personally thing that this bay is VERY BEAUTIFUL. The water is literally green, it was the most beautiful beach I've ever been to)
The Stone Beach.
Be careful while walking :D 

Now, this is the bay I was talking about.
See the water... The sand was sooooo soft. I wish I could see this often.





Day 1 - Red Island/Pulau Merah
From Green Bay, we continued the trip to the Red Island. I don't really know why it is called Red Island because there was nothing red. But at sunset, this place is greatly amazing.



 A very clear water, almost like a mirror!



Day 2 - Menjangan Island

We got through Pelabuhan Kampe to cross to Menjangan Island by boat for around 1 hour. Who said that you better not to go to the beach on December was quite but not thoroughly correct. It drizzled while we were on the boat. But, all the long time and the wet caused by the drizzle was paid off. The island was so beautiful. Banyuwangi kept surspised me.


 With friends :D

 Meeting new people




Hello dear deer <3 p="">





Day 3 - Kawah Ijen

So you think you love hiking? I THOUGHT I love hiking, but not so much anymore after I went to Kawah Ijen. Let me tell a brief story about my journey to Kawah Ijen and catching the famous "Blue Fire".

It was around midnight, I and all the participants was picked up by our mini bus to go to Kawah Ijen. In advance, we were told to bring: thick clothes, jacket, raincoat, flashlight, gloves, sport shoes. The road to Kawah Ijen was quite muddy, swampy, sloppy, and dark (there was no light at all). At 2 AM, we arrived to the entrance of Kawah Ijen, where we all asked to get off the car and start walking. Man, I tell you that it was freakin cold! Well, wonder not, it was 2 AM in the morning and it was a highland ^^. Long story short, I and my friends walked and walked and walked to what seemed like forever (LOL). We walked for like 3 hours and by then it rained :( and.... Blue Fire was gone. Sad, I know. But we were happy because we managed to see other beautiful (but very cold) spots. Let the pictures talk.


 Wore two piles of clothes but still shivered.

My fresh face, because the air was soooo fresh. If I lived in this kind of air, my face would be free from acne :P


Day 3 - Baluran-Savana Bekol
Last visit before we saying goodbye...

Savana Bekol was called 'Africa van Java'. It was a nice place, desert and dry... Let my photos tell the story.


 I love this beautiful cloudy and gloomy sky.. Feel like dancing in the air!



So sorry for the bad quality...

Bama + O = ???
*smile*



That's the end of my Banyuwangi trip. after that, I extended my trip in Surabaya for 1 day. I went to Tunjungan Plaza for the first time ever and I was amazed by the size of the mall and the tenants in there. I love Surabaya and would love to re-visit again and try the Rawon Setan (near Amaris Hotel) again!



Follow my blog if you like it Follow my blog with Bloglovin

Tuesday, November 11, 2014

Short getaway

5 comments:
Wait, is it 7 months since I last wrote?

It's hard to blog anymore since I am no longer a student-who has so many spare time-and now my time belongs to my job. Obviously I cannot blog so often. Since I believe that sharing pictures is good, maybe I should post something just to show that I am alive. Hahaha.

So here we go. The following pictures were taken in S.E.A Aquarium Singapore, where I went some months ago. The last time I saw a massive aquarium, I was a child and it was in Sea World, Jakarta, Indonesia. I really enjoy my time in S.E.A Aquarium <3 a.="" all="" bay.="" beautifully="" but="" by="" canceled="" day="" fast.="" following="" garden="" i="" initial="" instead.="" long="" my="" only="" p="" picture="" pictures="" plan="" queue="" so="" taken="" the="" to="" took="" tooo="" tree="" visit="" was="" went="" were="">













Follow my blog if you like it Follow my blog with Bloglovin

Sunday, April 20, 2014

i'm on my way

13 comments:

a good relationship is like wearing a pair of shoes that match well with your foot. A shoes that can make you feel comfortable. confident. bring you to places. shoes that are with you when you jump for excitement, when you sit in the corner of the room for disappointment. but it's not that the shoes always fit. sometimes they can hurt your foot if you wear it for too long.

a good relationship is like all love songs that haven't been made before. It's just that all existing love songs can't stand alone describing what you feel. a good relationship is not always sure where are you now, but you somehow sure that you are on your way to something good because you know your destination.

time flies to what seems like a blink of an eye. to hold a hand that as soft as a marshmallow, and to slowly linger between fingers, and to feel like you are connected in some ways-that when both eyes locked you two just smiled like something funny just happened when it is not. that you can still stand strong when he is not around because you believe in each other. that you work everyday from Monday to Friday wholeheartedly because on Saturday and Sunday you just gonna greet the only one who definitely will wipe your tiredness. and that-even though two days are too short-is the best reason why you work the way you work everyday, the reason why you wake up and feel alive.

this can make you childish and mature in the same way. but you know the limit and the place. you know that some gestures can never be more right for you. you know when you are side by side, everything just seems right, even though the world is wrong. but at least one thing is right for sure. that you are together. fight is normal. a temporary madness is alright. but when you put aside your ego and selfishness, it is because you know what to choose: your ego that can harm you forever or that person?
a good relationship is like a home. no matter how far you travel and go away, you will come to the place you call home.

a good relationship is not about a month of togetherness, a half-year anniversary, a year anniversary, an 8th anniversary. it is when you look at your calendar, you realize that it's been a year today and you don't feel that time works very slow in a year. and it's not about the one year, but it's about when I look back, I see so many things and changes happened. it's about me being so grateful that in this past year some parts of me changed, and him too-in a good way, hopefully. it is still early, but I know that this is the beginning. I know that I am on my way.

Looking forward to more and more happy and not necessarily happy days with you, A.

Sunday, March 16, 2014

Review: LANEIGE Moisture Care Miniature Set

20 comments:
UPDATE!!
20 December 2014
Since I saw many visitors read this post, regarding LANEIGE set, I will add my review that I have been using LANEIGE for nine months and I have no significant skin problem ever since. So, as a girl with sensitive skin, I highly recommend you to try this product or at least try the miniature first :) Now I'm using almost complete product from refiner, emulsion, waterbank essence, waterbank gel, night cream and soap, plus eye cream.

Will probably share the pictures in this blog when I have time. Meanwhile, feel free to ask me anything :)

and stay tune by drop by (or following) my instagram: kalyanadewi


Hello everyone.
My days are getting more hectic as I am already working. But I always keep in mind that no matter how busy I am, keeping skin moist is a must.

I'm gonna post my review about Laneige, a beauty skin care product from Korea, with Song Hye Gyo as the ambassador. There are many blogs out there that have made such review about this product, but I'm gonna post my version because I think that sharing good thing is a must :)

Before you continue, I will explain about my skin condition. So my skin type is HIGHLY SENSITIVE. It gets easily irritated by skin care product, even with those whose tagline is "specially for sensitive skin". I have used numerous doctor's products, several products which sold in the mall, and countless products that I used only thrice before they made my face RED and irritated.

In case you have the same skin type like me, this are the symptoms of irritation to my face:
- my face turns red, especially on cheeks and forehead.
- my eye lids are bloated as if i was bitten by an insect.
- acnes appear on the chin, cheeks and forehead.
- face gets very itchy.

How about you?

So, oneday I challenged my self to try Laneige after comprehend the reviews from people from around the world about this product. And today is exactly 3 weeks after using Laneige. At first I felt worried for the possibility of having another money-wasting product but Thank God this time it works well.

Let's go to the main topic. I will show you my very honest opinion and review, also with picture of myself before and after using Laneige.

In brief, now my face looks really different, it is better as I don't have flecks anymore. And thank God ever since I used Laneige, I don't have to worry about a sudden acne appearing in the morning. But take a note that you must balance a skin care product with drinking a lot of water and sleep before it's too late.

My opinion about Laneige:

Pros:
+ smell good
+ works well on my face
+ design of the bottles is luxurious (not the bottles in my pictures as they are miniatures, but bottles on the mall)

Cons:
+ quite pricey, BUT worth the price. One bottle can remain until up to three months.
Details: If you buy in department store, you will need around 1,000,000++ IDR to buy the whole product (skin refiner, balancing emulsion, water bank essence, water sleeping pack, eye gel and the very famous BB cushion powder). However, you can consult first about the products that you really need so you don't have to buy them all.

Will I re-purchase? Definitely YES.

STEP 1: Power Essential Skin Refiner.
It is like a toner but more viscous, and is the first step before you apply emulsion and water bank. Make sure it dries on your face first before you apply the emulsion.

STEP 2: Moisture Balancing Emulsion.
Apply this after the refiner dries on your face.

STEP 3: Water Bank Essence.
I can say that this is the main cream. According to the Laneige skin's consultant at Sogo, we can apply Water Bank Essence without having to apply skin refiner and emulsion. I still follow the first and second step though.

STEP 3: Water Sleeping Pack.
Apply this ONLY once or twice a week. On the other days you don't use this, you can apply skin refiner and balancing emulsion though. Btw, it smells good. It is famous that when you are stressed, you can inhale in this cream for 3 seconds :)

This is the first day I use Laneige. It was about two weeks ago. My skin was really dry and some acnes were there.


BELOW ARE THE RESULT AFTER TWO WEEKS.
My face with no make up at all. I only apply Laneige refiner, emulsion, and water bank. And slight powder to cover.


*Happy Face*


PS: I don't write details history of the product but to get more information about: how to use Laneige, the perfect laneige product for you, what does Laneige mean, and everything regarding the product, kindly visit its website on www.laneige.co.id or http://www.laneige.com.sg/product/skincare_steps.jsp
Feel free to share your experiences in trying the perfect skin care for your face :)


Best Regards,
Kalyana.